Kezdőlap » Dinamikus tárolási rendszerek

Dinamikus tárolási rendszerek

  Állványos dinamikus tárolási rendszerek jellemzője, hogy egy-egy tárolási egység elhelyezése vagy kiemelése esetén, az állványon lévő áru egy része vagy egésze, is megváltoztatja helyzetét. Főbb változataik:

  • az utántöltős tárolás,
  • a gördíthető állványos tárolás,
  • a körforgó állványos tárolás.

  Az utántöltős állványos tárolás az átjárható állványos tárolás továbbfejlesztett változata. A tárolási egységeket alátámasztó hossztartók lejtős kialakításúak: a tárolócsatornákban a tárolási egységek a gravitációs erő segítségével – a kitárolás ütemének megfelelően – a betárolási oldal felől a kitárolási oldal felé haladnak.
  A tároló csatornák a – tárolási egységek jellemzőitől függően – görgőspályás vagy vezetősínes kialakításúak lehetnek.
  A görgőspályás utántöltős állványos tárolás előfeltétele, hogy a tárolási egység görgőspályán szállítható legyen. A szabálytalan alakú áruk sík lemezre, vagy rakodólapra helyezve tehetők az e rendszer szerinti tárolásra alkalmassá. A tárcsás, vagy hengergörgős pálya lejtőszögét a tárolási egységből származó súlyerő nagyságának figyelembevételével kell meghatározni (általában 1,5-3,0°).
  A vezetősínes utántöltős állványok lejtős hossztartói gördíthető tárolóládák, illetve azokban elhelyezett áruk tárolását teszik lehetővé. Az önállóan nem gördíthető tárolási egységek (pl. sík vagy oldalfalas rakodólapos rakományok) a pálya tartozékaiként kezelhető gördülő keretekre helyezhetők (pl. Rolax rendszer).
  A tárolócsatornákba telepített vezetősínek lejtős és emelkedő kivitelűek egyaránt lehetnek. Az utóbbi esetben a tárolási egységeket a tárolócsatorna ugyanazon a végén rakják be és szedik ki. Ez a megoldás értelemszerűen csak akkor vehető számításba, ha az adott raktározási feladat esetében mellőzhető a fifo-elv (first in-first out) alkalmazása, azaz a rakományoknak az érkezésükkel ellen-tétes sorrendben való kitárolása. E megoldás esetében nincs szükség fékezőelemek beépítésére, mert mind a be-, mind a kitároláskor egy-egy tárolási egységnyi a mozgás.
  Az utántöltős állványos tárolás az előzőektől eltérő tárolóállvány, illetve műszaki megoldásokkal is megvalósítható. Henger alakú tárgyak (papírtekercsek, lemeztekercsek, hordók stb.) utántöltős tárolása esetén, pl. a tárolócsatorna hossztartói egyszerű gördülőpályaként alakíthatók ki. Rakodólapos egységrakományok esetén a tárolócsatornákban légpárnák támaszthatják alá a tárolási egységeket, rakodólapos egységrakományok állványkocsikra helyezhetők, amelyeket vízszintes pályán vontatólánc vontat a kitárolási oldal felé stb.
  A gördíthető állványos tárolás
elsősorban olyan raktárakban valósítható meg, ahol a készlet teljes cserélődése hosszú idő alatt következik be (pl. tartalékalkatrész-raktárak), vagy egy-egy állványsort kis gyakorisággal kell felkeresni (pl. filmtárak, könyvtárak, irattárak), továbbá polistruktúrájú készletet tároló kis forgalmú raktárak esetében.
  A gördíthető állványok olyan kerekekkel vannak felszerelve, amelyek lehetővé teszik az egy-egy állványsor raktár padlójába süllyesztett sínen való elmozdítását. Az állványok kézi erővel, kézi- mechanikus úton és gépi erővel egyaránt mozgathatók. Gépi mozgatás esetén a vezérlés állványonként elhelyezett nyomógombos vagy kulcsos kapcsolóval, illetve központi vezérlőpultról oldható meg. Az egyes állványsorok elmozdításának időtartama 25-35 s.
  A gördíthető polcos állványok mellett egyre gyakoribb a nagy teherbírású gördíthető rekeszes állványok alkalmazása is.
  Körforgó állványos tárolás
esetében egymással összekapcsolt tálcák, polcok vagy egyéb tartóelemek mozognak függőleges (páternoszter rendszer) vagy vízszintes (karusszel rendszer) irányba.  A vízszintes kialakítású „karusszelek” 3-30 m hosszúak, a vertikális kialakítású „páternoszterek” magassága 3-21 m.
  A működtetéskor valamennyi egység megindul a pályán és mindaddig mozgásban marad, amíg a kívánt tárolási egységet tartalmazó állványrész az átadóhelyre nem érkezik.
  A körforgóállványos tárolást elsősorban gyártórendszerek üzem és alkatrész raktáraiban, szerszámraktárakban, irattárakban célszerű megvalósítani. Rendszerint központi vezérlőpulton lehet a kívánt árufajtát tartalmazó tálca vagy polc kódját betáplálni; ezt követően a tálca az átadóhelyre áll.
  A körforgó állványok anyagmozgató gépekkel, vonalkód-leolvasókkal, robotokkal kombinálhatók, így automatizált gyártási rendszerek kiszolgálására is jól alkalmazhatók. A vízszintes körforgó állványokat, pl. gyakran használják a közvetlen gyártási folyamatba iktatott ütemtárolóként (integrált gyártó-tárolórendszer), a JIT-elv szerint működő szerelőüzemek kiszolgálóegységeként stb. ˙(SzZ. PJ.)             

Reklámok

One thought on “Dinamikus tárolási rendszerek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s