Kezdőlap » Szerződések érvénytelenségéről

Szerződések érvénytelenségéről

Mikor mondhatjuk, hogy egy szerződés érvénytelen? Érvénytelen a szerződés, ha a törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére. Mit jelent ez? Például egy ingatlan eladásakor a szerződést az eladó úgy kötötte meg, hogy arra kényszerítették. Ekkor a vevő a szerződés alapján nem szerezheti meg a tulajdonjogot, hiszen az eladó valójában nem is akarta eladni az ingatlanát.
Az érvénytelenségnek két fő formája van, a semmisség és a megtámadhatóság.

A szerződés megtámadhatósága azt jelenti, hogy egy éven belül a sérelmet szenvedett fél, és az, akinek a megtámadáshoz törvényes érdeke fűződik írásban a törvényben meghatározott okokra hivatkozva megtámadhatja a szerződést.

A másik fél írásbeli tájékoztatása kötelező, ennek eredménytelensége esetén pedig a bíróság előtt kell haladéktalanul érvényesíteni az igényt.

Sikeres megtámadás esetén a szerződés a keletkezésére visszaható hatállyal, tehát visszamenőlegesen válik érvénytelenné.

Megtámadásra vezető okok:

– Tévedés, megtévesztés
– Jogellenes fenyegetés, pl. megfenyegették az egyik szerződő felet, és ezért került sor a szerződés megkötésére.
– Szolgáltatás feltűnő aránytalansága
– Tisztességtelen szerződési feltételek

Az érvénytelenség másik formája a semmisség.

Semmisségre bárki határidő nélkül hivatkozhat. Ezt a bíróság köteles hivatalból figyelembe venni. Az érvénytelenség jogkövetkezményeinek beálltához nincs szükség külön eljárásra. Ez azt jelenti, hogy a semmis szerződés a keletkezésére visszaható hatállyal érvénytelen.

Törvényben meghatározott semmisségi okok:

– Cselekvőképesség hiánya és korlátozottsága
– Színlelt szerződés
– Fizikai kényszer
– Alakszerűség hiánya (pl. írásbeliség hiánya)
– Álképviselet
– Tilos szerződések (jogszabályba ütközik)
– A jogszabály megkerülésével kötött szerződés
– Uzsorás szerződés
– Jó erkölcsbe ütköző szerződés
– A lehetetlen szerződés (lehetetlen szolgáltatásra irányul)

Az érvénytelen szerződés következményei:

– Érvénytelen szerződés esetében a szerződéskötés előtt fennállott helyzetet kell visszaállítani. Ezt nevezzük az eredeti állapot helyreállításának. Az eredeti állapot helyreállítása főszabály szerint az eredetileg nyújtott szolgáltatások természetben történő visszaszolgáltatásával valósul meg. Ha ez nem lehetséges, úgy pénz megfizetésével kell rendezni a helyzetet.

– Ha az eredeti állapot nem állítható helyre, a bíróság a szerződést a határozathozatalig terjedő időre hatályossá nyilvánítja.

– Ha az érvénytelen szerződés hibája orvosolható, akkor nincs szükség az eredeti állapot helyreállítására. Az orvoslás történhet a felek által és a bíróság által is. A bíróság az érvénytelen szerződést érvényessé nyilváníthatja, ha az érvénytelenség oka megszüntethető.

– Egyes esetekben a bíróság dönthet az állam javára történő marasztalásról (pl. uzsorás szerződés esetén) is. Ez azt jelenti, hogy az állam részére kell meghatározott összeget megfizetni.

– – – – – – – – –
A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.
www.ugyvezeto.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s