Kezdőlap » Pénzügy » Széchenyi Kártya

Széchenyi Kártya

Jön az új Széchenyi Kártya   

Mégsem szűnik meg a Széchenyi Kártya kamattámogatása az év végével, sőt megújul a Kártya konstrukció. A vállalkozói érdekképviseletek ugyanis sikeresen lobbiztak a Széchenyi Kártya állami kamattámogatásáért, és Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter elsőként ezt november 6-án, a VOSZ által szervezett Európai Kereskedelem Napján jelentette be.

 A Minisztérium kormányhatározatba foglalja, hogy 2008. december 31-ig meghosszabbított kamattámogatást biztosítanak a Széchenyi Kártya konstrukciónak. A támogatással a mikro-, kis- és középvállalkozások hitelhez jutásának támogatása megmarad. A Széchenyi Kártya konstrukció üzemeltetéséért felelős KA-VOSZ Zrt., illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kiemelkedőnek tartja, hogy a gazdasági tárca fenntartja a kamattámogatást a több tízezer kisvállalkozást érintő konstrukcióban.

Az eredeti elképzelések szerint ugyanis az évről évre csökkenő kamattámogatás 2008-ra 0%-ra csökkent volna. A konstrukció pedig épp azáltal vált a legnépszerűbb kisvállalkozói hitelformává, hogy ideálisan ötvözte a piaci hitelt és az állami kamattámogatást. A kamattámogatás megszűnése egy széles kkv vállalkozói rétegnek jelentette volna versenyhátrányt, hiszen a folyamatosan növekvő adó és járulékterhek mellett kiválthatatlanná vált a Széchenyi Kártya által elérhető forrás. A Kártya sikere miatt így a gazdasági kormányzat az állami viszont-garancián és garanciadíj-támogatáson felül továbbra is kamattámogatást nyújt a kisvállalkozásoknak.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója szerint a Széchenyi Kártya által a gazdaságba pumpált évi 130 milliárd forintnyi friss tőke a kamattámogatással is alig 2 milliárd forintjába kerül az államnak. A kisvállalkozásokba vetett hit, a Kártya bizalmi jellege lehetővé tette, hogy a kisvállalkozások bebizonyítsák „hitelképességüket”. A számok alapján ez láthatóan sikerült A bejelentéssel egyidőben megszületett a „Széchenyi Kártya 2” konstrukció. Ez a továbbfejlesztett változat, amelynél a hitel futamideje 2 éves lesz, így olcsóbb lesz a hitel, valamint egyszerűbb adminisztrációt alkalmaznak majd, és például megszűnik a negyedéves törlesztés is.

Reklámok

One thought on “Széchenyi Kártya

  1. A kamattámogatás megmaradt, feltöltési kötelezettség nincs, de csak egy éves a futamidő.
    A KAVOSZ-nak és a banknak jó, a hitelt felvevőnek nem, mert továbbra is költséges a felvétel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s